středa 21. října 2015

Jak to máme s projekty?

Zajímalo by mě, jak často se užívá v dnešní době slovo projekt a jak často se užíval před takovými patnácti lety. Za mých mladých (rozuměj mladších než teď mladých) let jsem to slovo slyšela akorát, když jsem randila s nějakým stavařem, nebo narazila v hospodě na nějakého architekta. Ale pak se situace změnila. Studium si žádalo společnou práci nad projekty a tak jsem se konečně poprvé stala součástí tohoto důležitého slova. Bohužel, bez většího nadšení, jelikož společné projekty vedly akorát k tomu, že jsem nakonec vše dělala sama.


Stěžejní změna přišla, když jsem si otevřela svůj vlastní projekt, který opět souvisel s určitým náčrtem. Znamenal vylepšení bydlení a naplánování, co kdy se předělá, přesune, zrekonstruuje. Konečně počin, který mi přinášel radost a skončil úspěšně. Malým projektům jsem se věnovala později i nadále, jelikož na baráku je práce stále hodně. Pro velké projekty jsem se ale nikdy pořádně nenadchla, žádné jsem neměla. Asi proto, že jsem skormná holka.

Jenže teď se všemi těmi projekty roztrhl pytel. Slovo se ze stavebnictví převzalo do běžné řeči a narážíme na něj neustále. Naposledy jsem někde četla, že si Barbora Poláková nadělila na tento podzim dva projekty - dítě a debutové album. A to už mi nedalo. Co to ty projekty vlastně jsou?
"Časově ohraničené úsilí, směřující k vytvoření unikátního produktu nebo služby, na němž se podílí více lidí, spojených na dobu trvání projektu do tzv. projektového týmu. Koordinace jejich činností se označuje jako řízení projektu, které vykonává vedoucí projektu (projektový manažer)."

Tak v podstatě to odpovídá. Počít dítě, je přeci jen vytvoření unikátního produktu. Podílí se na něm více lidí, obvykle dva, ale nebudeme puritáni. Kdo je vedoucím projektu při takovém plození dětí, už by mohla být záležitost poměrně sporná. Kdo je projektovým manažerem dalších devět měsíců, je mi zcela jasné. Co se dětí týče, má projektový tým trochu smůlu, jelikož jeho trvání je dlouhé, obvykle celoživotní. Nedáse tedy říci, že by snad poučka zklamala i v tomto směru, protože časově ohraničené úsilí to rozhodně je. Řízení projektu prostě není jednoduché.








Žádné komentáře:

Okomentovat